Lucrezia, beruchte gifmengster en ontvlambare intrigante, wekt weerzin en fascinatie op bij de mannen die ze aantrekt. Enkel haar zoon, bij zijn geboorte aan zijn lot overgelaten, lijkt te kunnen ontsnappen aan haar misdadige buitensporigheid. Maar buiten haar wil om wordt hij toch een van haar slachtoffers; haar redding komt te laat. Pas op het moment van zijn dood kan ze hem zijn ware identiteit onthullen.

De aura van schandalen en wreedheid van Lucrezia Borgia hield romantici in de ban. De jonge Victor Hugo maakte van haar een fascinerende heldin. Donizetti baseerde zich op Hugo’s toneelstuk en wist, ondanks de ingrepen die de censuur hem oplegde, de opzienbarende kracht van dit sombere melodramma te behouden. Het succes was aanzienlijk, mede door de virtuositeit die de titelrol vergt, een van de meest veeleisende uit het repertoire.

Na Lucia di Lammermoor, Elektra en Salome voegt Guy Joosten een nieuw hoofdstuk toe aan zijn onderzoek naar gevaarlijke, gepassioneerde vrouwelijke personages.